Ribizli-lé


Ribizkelé /fekete/

Kémiai alkotórészek a bogyóban:
 
vitaminokban gazdag/C- és B-vitaminokban/, gyümölcssav, gyümölcscukor, antocián /vörös festék-anyag/, pektin, nyomelemek /vas, mangán, réz/, ásványi anyagok /foszfor/. 

Hatás: 
 
A tömény feketeribizli-kúra hatására javul az epeköves betegek állapota, nő az epeváladék és gyomorsav képződése, szív és érrendszeri elégtelenségnél, érelmeszesedésnél javítja az erek állapotát, magas vas-, réz-, mangántartalmánál fogva növeli a vérfestő anyagok /hemoglobin/ mennyiségét a vérben, ásványi sói növelik az izmok terhelhetőségét, megszüntetik a fáradságérzetet, helyreállitják az izmok energiatartalékait. E tulajdonsága miatt különösen ajánlott sportolóknak és fizikai munkát végzőknek. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, lúgósítja a szervezetet. 

Alkalmazás: 
 
Epeköves, ill. szív-, érrendszeri panaszokkal küzdő betegek évente több alkalommal fogyasszanak 100%-os, mag nélküli feketeribizli-levet 2-3 hétig, naponta kb. 3 dl-t. Egyéb esetekben is gyakori fogyasztása javasolt.