Paradicsomlé


Paradicsomlé


Kémiai alkotórészek: 
 
A paradicsomlé több mint 1000 különböző fitokemikáliát tartalmaz. Közülük kiemelkedő: vitaminok /főleg C, A/, likopin, nyomelemek /kén/, ásványi sók /kálium, foszfor, szilícium/, antocián /növényi festékanyag/, növényi savak /P-kumarinsav, klorogénsav - gátolják a nitrózaminok sejten belüli kialakulását /, solamin, flavonoidok, cukor. 

Hatás: 
 
A nyers, érett gyümölcs és a gyümölcslé vér- és vese tisztító, gyulladáscsökkentő, keringést serkentő, érelmeszesedést gátló. Koleszterinszint-csökkentő és vörös festékanyaga révén antioxidáns, véd az UV-sugaraktól. Gátolja a daganatos sejtek képződését, növekedését. Megelőzi a májbetegséget, kezdődő májproblémáknál megszünteti a fájdalmakat. Nőknek változókor idején különösen ajánlott, csökkenti a hormonális változásokkal járó panaszokat.
Alkalmazás:
Napi 3-4 dl paradicsomlé a fogyó- és salaktalanító kúrák könnyen elkészíthető itala. Kitűnő és tápláló folyadék minden korosztály számára.
Külsőleg:
paradicsomkarikákkal gennyes pattanásokat, keléseket borogatnak, gyorsan csillapítja a gyulladást, "kiszívja", fertőtleníti a beteg területet.
Főzés, sütés során a vitaminok nagy része elbomlik, de egyes hatóanyagai, mint pl. likopin, zsiradék jelenlétében jobban hasznosulnak a szervezetben, mint a nyers paradicsomé.