Vegyes zöldségleves



Hozzávalók:




30-40 dkg vegyes zöldség /sárgarépa, zöldség, hagyma,zöldbab,zöldpaprika,paradicsom

zöldborsó, gomba/ 3 dkg zsír, vagy olaj 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl. kávéskanál só.


Egy szál sárgarépát és petrezselyem gyökeret vékony karikára vágunk, egy kis fej hagymát apró kockára vágunk és az olajon halványsárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben hozzáadhatunk néhány szál, apróra vágott zöldbabot, zöldpaprikát és ha már puha a zöldség, egy paradicsomot /télen egy kevés paradicsom levet/. Pároláskor tehetünk hozzá egy kis fej karfiolt, rózsáira szétszedve, egy maréknyi zöldborsót, esetleg 1-2 gombát. Ha már minden zöldség megpuhult, felönthetjük a szükséges mennyiségű meleg vízzel és azzal csendesen főzzük. Adunk hozzá egy kávéskanálnyi apróra vágott zöldpetrezselymet és végül belefőzzük a levesbe való tésztát. Ez lehet cérna metélt, máj- vagy burgonyagombóc  Ha táplálóbb és finomabb leves akarunk, sűríthetjük tojássárgájával és tejföllel. A leveses tálban elkavarjuk egy tojássárgáját egy kanál tejföllel és lassan felengedjük a levessel. Ha hirtelen öntjük hozzá a forró levest, összecsomósodik a tojássárgája és nem sűríti, nem köti meg a levest.