Szölőlé


Fő kémiai alkotórészei:

flavonoidok, penicillin, polifenolok, szénhidrátok /szőlőcukor/, szerves növényi savak, aminosavak, nyomelemek, ásványi anyagok /nátrium, kálium,kalcium, fluor, foszfor, magnézium, vas/, vitaminok /A,B1, B2,B6, E, C/
Hatása:

Magas természetes szőlő- és gyümölcscukor-tartalma révén ideális energiaforrás. A szervezet könnyen lebontja és gyorsan hasznosítja ezeket az egyszerű cukrokat. Erős antioxidáns, védi a fehérjéket és a sejtek genetikai állományát, illetve segít a károsodott sejtek regenerálásában. Méregtelenítő hatású "tisztítókúrák " kedvelt módszere a szőlőkúra. Víz- és hashajtó, javítja az emésztést, segíti a gyomor-, epe -, májműködést, étvágyjavító. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, véd a fertőzésektől, roboráló, immunerősítő, antiallergén. Védi a bőrben a kollagén- és elasztinszálakat. Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát., szabályozza a koleszterinszintet. Csökkenti a vérszérum lipidszintjét, erősíti az erek falát,késleltei az érszűkület kialakulását, mérsékli a vérlemezkék tapadóképsségét, így gátolja a vérrögképződést. A polifenol képes átjutni az agyvérgáton, azáltal az agysejteket is védi a károsító hatásoktól./ A fenolos vegyületek a szőlőmagban és a kocsányban halmozódnak fel, ezek határozzák meg a borok ízét és aromáját./
Alkalmazás:
Tisztítókúrák során hetente egyszer érdemes szőlőnapot tartani. Ezen a napon kb. 1,5 l szőlőlevet kell elfogyasztani a nap folyamán egyenletesen elosztva. A szőlő levén kívül csak ásványvíz vagy méregtelenítő hatású tea /pl. zöld tea/ fogasztható, más táplálék nem. Így tehermentesíthetjük emésztőrendszerünket, ezáltal egész szervezetünk kitisztul, felpezsdül. Másnap frissen, megfiatalodva ébredünk. Naponta 2-3 dl friss szőlőlé ajánlott - a szokásos napi étrend mellett - leromlott fizikai állapotú, erőtlen betegeknek. Magas kalória- és vitamintartalma, valamint étvágyfokozó hatása a daganatos, ill. műtéten átesett egyének erőnlétét fokozza. Ezenkívül használható ferőző, lázas állapotokban, máj- és vesepanaszok esetén, ill. szem- és bárbetegségek kezelésére. A szőlőből készített szőlőcukor sportolók és szellemi munkát végzők ideális tápanyaga. Gyors hasznosulása révén szinte azonnali teljesítménynövekedést eredményez/versenyekre, vizsgákra, túrázáshoz érdemes egy-egy csomag szőlőcukrot magunkkal vinni.
A szőlő magjában
és a héjában koncentrált formában vannak jelen a fenolos vegyületek, a flavoidok, a resveratrol, az A- és C - vitaminok. A szőlőmagja és héja ezért erősebb hatású, mint a szőlőlé. A szőlőmag vagy szőlőmagkivonat fogyasztása különösen ajánlott: érbetegek, szív- és érrendszeri elváltozások , aranyér, visszér, érelmeszesedés, trombózis, agyvérzés, kezelése, illetve csökkenthető a betegség kialakulásának veszélye. Javasolt szemgyulladás ellen- főleg azok számára, akik sokat ülnek a számítógép előtt. Folyamatos szőlőmagfogyasztás hatására csökken a szem gyulladása, nő az alkalmazkodó- és látóképessége, illetve gátolható a sárgafoltsorvadás és a szürke hályog kialakulása. Allergiás tünetek esetén gátolja a hisztamin termelődését.Kötőszöveti betegségeket gyógyít, mert védi, erősíti a bőrben lévő kollagént. Ezenkívül enyhíti a cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás következményeit