Burgonyafánk






Hozzávalók:

10 dkg burgonya, 70 dkg liszt, tojás, 1 evőkanál olaj, olaj a kisütéshez, só,3 dl tej, 2 dkg élesztő.

A főtt krumplit meghámozzuk, alaposan összetörjük és összegyúrjuk 70 dkg liszttel, 1 tojással, 1 evőkanál olajjal, 1-2 csapott teáskanál sóval 2 dl tejjel. Az élesztőt /2 dkg/ 1 dl langyos tejjel 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk és a masszához adjuk. Liszttel meghintett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd pohárral pogácsákat szaggatunk belőle. A Korongokat lisztezett tálcára rakjuk, letakarjuk és kétszeresére kelesztjük. A fánkokat több részletben, mérsékelten forró, bő olajba tesszük, fedő alatt 2-3 perc alatt készre sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül szintén 2-3 perc alatt készre sütjük. Sültekhez, főleg vad ételekhez kínáljuk.