AlmaHazánkban egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs. 

Az alma kémiai alkotórészei:


gyümölcscukrok, pektin, növényi savak/citromsav, almasav/, vitaminok - főleg aszkorbinsav /C-vitamin/, ásványi anyagok/foszfor/, nyomelemek.

Magas vitamin- és ásványi-anyag tartalmát az emberi szervezet könnyen hasznosítja, magas pektintartalma révén hasfogó. A pektinek a sejtfalak felépítésében vesznek részt, cellulóztapasztó, - ragasztó képességgel rendelkeznek. Hasmenés esetén 3-4 dl friss, rostos almalé fogyasztása ártalmatlan hasfogó /a vérhas, paratífusz ősi,bevált gyógyszere az almakúra. Kedvező hatást gyakorol a gyomorra és az emésztőrendszerre, erősíti az immunrendszer működését. Lábadozó betegek gyorsan regenerálódnak, ha a napi étrendjüket almalével egészítjük ki. Foszfor- és almasavtartalma jótékony hatással van az agyra, a vese- és májműködésre. Fokozza a kiválasztószervek teljesítményét.

A vese, a húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almakúrát ajánlanak, napi 3-4 dl friss almalé elfogyasztásával. Fogyókúrára is kiváló szer, pótolja a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma.

Vérszegénység, vashiány ellen régi módszer, hogy az almákba vasszöget szurnak, 48 órát bennhagyják, majd a szögeket eltávolítva fogyasztják/Az almasav oldja a szögekből a vasat, ami az almában felhalmozódik/

Természetes fogyasztószer, zsíroldó, emésztést segitő, méregtelenítő, tisztítja a belső szerveket, koleszterin csökkentő, segít megőrizni a sejtek fiatalságát, tartós fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést. Gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban sokféle változatban kapható.
Készítésének Európában nagy hagyománya van., főleg a mediterán országokban. Ott már a görög és Római Birodalom virágzása óta a leszüretelt termés egy részéből almabort készítenek. Az almából készült bor rendszeres fogyasztásával javul az ízületek mozgásképessége, tisztul a bélrendszer /bélféregűző hatása is van/, beáll a menstruációs ciklus megfelelő ritmusa.